Antwoord op vragen over het sociaal domein

Persoonsgebonden budget

Hebt u recht op een Wmo-voorziening? Dan kan de gemeente u de voorziening aanbieden in twee vormen. Een daarvan is het persoonsgebonden budget (PGB).

Persoonsgebonden budget 

Het persoonsgebonden budget (PGB) houdt in dat de gemeente u één bedrag geeft voor de kosten van een voorziening. U mag zelf weten waar u die voorziening koopt. De  gemeente mag bepalen dat u van het bedrag ook onderhoud, reparatie en/of verzekering moet betalen. De hoogte van het PGB moet u altijd in staat stellen een voorziening te kopen vergelijkbaar met de voorziening die de gemeente in natura zou hebben gegeven. Het PGB wordt vrijwel altijd gegeven voor een bepaalde periode. U hebt binnen die periode dan geen recht meer op dezelfde voorziening.

De gemeente kan aan u vragen om te vertellen hoe u het geld hebt uitgegeven. U moet dus een administratie bijhouden van de uitgaven die u doet uit uw budget. Als de gemeente u een PGB aanbiedt, kan het voorkomen dat u een bijdrage in de kosten moet betalen. Dat kan niet als de gemeente u een rolstoel(voorziening) verstrekt.

Wat heeft de gemeente bepaald?

Regels van Gemeente Leudal

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee u de voorziening kunt aanschaffen. U kunt alleen een pgb krijgen voor een maatwerkvoorziening.

Hoogte

De hoogte van het pgb is gelijk aan de kosten die de gemeente maakt voor de goedkoopst passende voorziening in natura. Soms krijgt u daarnaast een extra bedrag voor bijvoorbeeld onderhoud en verzekering van de voorziening. Met het pgb moet u gedurende een bepaalde periode uw voorziening financieren.

Voorbeeld 
Ria krijgt een persoonsgebonden budget voor een traplift. Het budget is € 2.000. Ze moet hier zeven jaar mee doen. Dat betekent dat zij in principe pas na zeven jaar weer opnieuw een vergoeding voor een traplift kan aanvragen. 

Sociaal netwerk

Als u uit het persoonsgebonden budget een persoon uit uw sociale netwerk wil betalen, zal door de gemeente het volgende worden meegewogen:

  • U moet onderbouwen waarom u iemand uit uw sociaal netwerk wilt inschakelen
  • De persoon uit het sociale netwerk mag daarbij op geen enkele wijze druk op u hebben uitgeoefend.
  • Is de persoon uit het sociale netwerk in staat om u de gevraagde hulp te bieden?
  • Is de kwaliteit voldoende van de verleende hulp?

Beschikking

Als u een pgb krijgt, dan ontvangt u een beschikking van de gemeente. Daar staat in dat u een pgb krijgt, hoe hoog het budget is en hoe lang u hiermee moet doen. Bij de beschikking  ontvangt u ook een programma van eisen. Hier staat in waar de voorziening die u uitzoekt aan moet voldoen.

Verplichtingen

Als u een pgb krijgt, dan gelden verschillende verplichtingen. Deze verplichtingen staan in de beschikking. U mag in ieder geval het pgb alleen maar gebruiken voor de kosten van de voorziening. Daarnaast moet de voorziening die u aanschaft adequaat, veilig, cliëntgericht en verantwoord zijn.

Verantwoording

U moet de rekeningen en betalingsbewijzen van de voorziening minimaal vjif jaar bewaren. Als u langer met uw voorziening moet doen, moet u de rekeningen ook langer bewaren. Als de gemeente het vraagt, moet u de rekeningen kunnen laten zien. Voor een persoonsgebonden budget in de vorm van begeleiding of hulp bij het huishouden geldt het trekkingsrecht. 

Vanaf 1 januari 2015 krijgen budgethouders met een pgb van de gemeente het budget niet meer op eigen rekening gestort. Betaling gaat via de Sociale Verzekeringsbank (SVB), zorgverleners worden in opdracht van de budgethouder door de SVB uitbetaald. Dit wordt ‘trekkingsrecht’ genoemd.

Trekkingsrecht

  • de overheid verwacht met het trekkingsrecht onrechtmatig gebruik van het pgb te voorkomen
  • uitgangspunt is dat het trekkingsrecht het gemak van de budgethouder dient, waardoor de administratieve lasten verminderen

Laatst bijgewerkt op 23-10-2020

Keuzevrijheid

Het PGB en de voorziening in natura zijn aan elkaar gelijk. Uitgangspunt is dat u een voorziening in natura krijgt. U kan vragen om een PGB.

Uitbetaling

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) doet namens de gemeente de uitbetaling van de PGB's. Als u al een PGB had vóór 1 januari 2015 dan wordt dit PGB evengoed per 1 januari uitbetaald door de SVB. Oftewel, alle PGB's worden per 1 januari 2015 uitbetaald door de SVB. 

Let op! Er is wel één uitzondering en dat gaat over de eenmalige PGB's. Dit zijn PGB's die maar één keer worden verstrekt. Bijvoorbeeld een woningaanpassing of een verhuiskostenvergoeding. Deze PGB's worden in 2015 nog door de gemeente uitbetaald. Het is de bedoeling dat per 1 januari 2016 alle PGB's worden uitbetaald door de SVB en dat hierop geen uitzonderingen mogelijk zijn.

Lager PGB bij hulp in sociale kring

Het kan zo zijn dat de gemeente heeft geregeld dat  als u uw PGB besteedt aan iemand uit uw sociale kring, u een lager PGB krijgt. Als u bijvoorbeeld met uw PGB hulp inkoopt bij uw zus dan kan de gemeente bepalen dat,  doordat u uw zus betaald van het PGB,  u een lager bedrag krijgt.  De gemeente hoeft dit niet te regelen.

Lees ook