Antwoord op vragen over het sociaal domein

Ik heb een woonvoorziening

Hierna worden de volgende onderwerpen beschreven:

De gemeente kan voor een woonvoorziening een bijdrage in de kosten van u vragen. De hoogte van de eigen bijdrage is € 19,- per maand per cliënt of per gehuwde cliënten samen, ongeacht het aantal verstrekte voorzieningen.

Regels van Gemeente Leudal

Maatwerkvoorziening

1. De cliënt is een bijdrage in de kosten verschuldigd voor een maatwerkvoorziening dan wel persoonsgebonden budget.

2. Indien een maatwerkvoorziening dan wel persoonsgebonden budget wordt verstrekt ten behoeve van een woningaanpassing voor een minderjarige cliënt is verschuldigd, is de bijdrage verschuldigd door:

a. de onderhoudsplichtige ouders, daaronder begrepen degene tegen wie een op artikel 394 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek gegrond verzoek is afgewezen; en

b. degene die anders dan als ouder samen met de ouder het gezag uitoefent over een cliënt.

3. Het college stelt nadere regels in het Besluit over de omvang van verschuldigde bijdrage in de kosten van de maatwerkvoorziening met inachtneming van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015.

Algemene voorziening

1. De cliënt is een bijdrage in de kosten verschuldigd voor het gebruik van een algemene voorziening, niet zijnde cliëntondersteuning.

2. De cliënt is de bijdrage verschuldigd aan de aanbieder.

3. Bij het vaststellen van de hoogte van de bijdrage kan rekening worden gehouden met algemeen gebruikelijke kosten.

4. Het college kan nadere regels stellen in het Besluit waaronder voor welke algemene voorzieningen een bijdrage geldt, hoe rekening wordt gehouden met cumulatie van bijdragen als bedoeld in dit hoofdstuk, wat de omvang daarvan is en welke groepen een korting kunnen krijgen op de bijdrage.

Kostprijs

1. De kostprijs van een maatwerkvoorziening is gelijk aan de prijs waarvoor de gemeente de maatwerkvoorziening afneemt van een (gecontracteerde) aanbieder, inclusief de bijkomende kosten.

2. De kostprijs van een persoonsgebonden budget is gelijk aan het bedrag van het persoonsgebonden budget.

3. Conform de verordening bedraagt de kostprijs van een algemene voorziening, niet zijnde cliëntondersteuning, nooit meer dan een kostendekkende bijdrage.

Centraal Administratie Kantoor (CAK)

Eigen bijdragen voor Wmo-voorzieningen worden berekend en ingevorderd door het CAK. Dit is een landelijk opererende organisatie die is aangewezen de eigen bijdragen te berekenen en in te vorderen m.b.t. alle vormen van zorg en/of ondersteuning. De eigen bijdrage wordt berekend op basis van uw inkomen (verzamelinkomen van 2 jaar terug), uw vermogen zoals spaargeld en beleggingen en de kostprijs van de Wmo-voorziening.

 

Laatst bijgewerkt op 30-06-2017

Hoe lang moet u meebetalen?

De gemeente kan gedurende de periode dat u gebruik maakt van de voorziening een bijdrage (€19,- per maand) vragen. Voor voorzieningen die in eigendom zijn overgedragen kan de gemeente een eigen bijdrage vragen tot de kostprijs van de voorziening is voldaan.  

Rekenvoorbeeld voor in eigendom verstrekte voorziening

De kostprijs van de in eigendom verstrekte voorziening is € 190,-. U betaalt per maand de eigen bijdrage van €19,-. Na 10 maanden heeft u de kostprijs van de voorziening betaald (19 X 10 = 190). Wanneer de kostprijs is voldaan hoeft u geen bijdrage meer te betalen. De voorziening is dan uw eigendom.   

 

Een Wmo- voorziening kan onderhoud nodig hebben. Hebt u een lift? Dan is het verplicht deze lift regelmatig te laten keuren. Vaak zal het onderhoud en reparatie bij uw voorziening horen.

Als u kosten moet maken voor het onderhoud of reparatie van uw voorziening, kunt u daarvoor soms recht hebben op een voorziening van uw gemeente:

Regels van Gemeente Leudal

Een woonvoorziening kan ook bestaan uit onderhoud, keuring of reparatie van een voorziening. Hierbij moet u vooral denken aan voorzieningen die (elektrisch) beweegbaar zijn, zoals bijvoorbeeld liften, deuropeners en beweegbare keukens.

Hoogte

Alleen de werkelijk gemaakte kosten (met een maximum!) worden vergoed door de gemeente. Het kan dan gaan om keuring of onderhoud aan een van de volgende voorzieningen:

  • Stoelliften (oftewel trapliften);
  • Rolstoel- of hefplateauliften voor personen;
  • Woonhuisliften (met kooi);
  • Hefplateauliften (voor personen, zonder schacht tot max. 1,80 meter hoogte) 
  • De mechanische inrichting voor het verstellen van een in hoogte verstelbaar keukenblok, bad of wastafel;
  • Elektromechanische openings- en sluitmechanismen van deuren; 
  • Onderspoel- en föhninrichting; 
  • Plafondliften.

Reparaties

De gemeente kan een volledige vergoeding voor reparaties verlenen.

Laatst bijgewerkt op 19-04-2010

Bij het aanpassen van een koopwoning heeft de gemeente niet de zekerheid dat aanpassingen in uw woning aan iemand met een beperking of probleem ten goede komen. Om verspilling van gemeenschapsgeld te voorkomen kan uw gemeente ervoor kiezen om een anti-speculatiebeding of afschrijvingsregeling te gebruiken.

Methode Uitleg 
Anti-speculatiebeding
 
Het is mogelijk dat uw woning meer waard is geworden door de Wmo-voorziening. U kunt bijvoorbeeld denken aan de situatie waarin de gemeente een aanbouw heeft gemaakt aan uw woning. De gemeente kan bepalen dat u een deel van de meerwaarde moet terugbetalen bij verkoop van de woning.  
Afschrijvingsregeling Bij het hanteren van een afschrijvingsregeling houdt de gemeente geen rekening met de waarde van uw woning. De afschrijvingsregeling zorgt ervoor dat u bij verkoop een deel van de kosten van de voorziening aan de gemeente moet terugbetalen. De hoogte van de terugbetaling wordt bepaald door de tijd tussen de toekenning van de voorziening en de verkoop en daarnaast de kosten van de voorziening. 


Wat geldt in uw gemeente?

Regels van Gemeente Leudal

Op grond van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Leudal 2015 worden voor woonvoorzieningen en/of woningaanpassingen de volgende afschrijvingsperioden gehanteerd:

- keuken 15 jaar

- sanitair 25 jaar

- natte cel 25 jaar

- toilet en kranen 15 jaar

- aanbouw 20 jaar

Laatst bijgewerkt op 13-02-2018

Lees ook