Antwoord op vragen over het sociaal domein

Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag is bijzondere bijstand, speciaal voor de huur. Woont u in een huurwoning en heeft u een laag inkomen? Maar krijgt u geen huurtoeslag? Misschien kunt u dan woonkostentoeslag krijgen.

Bijvoorbeeld

  • als u tijdelijk dubbel huur moet betalen, omdat u kortgeleden móést verhuizen;
  • of als uw inkomen erg is gezakt, en de huur van uw woning te hoog is voor huurtoeslag. Dan moet u van de gemeente vaak wel zo snel mogelijk naar een goedkopere woning verhuizen.

Om woonkostentoeslag te krijgen moet u voldoen aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand. Soms heeft de gemeente hier nog extra voorwaarden voor.

Lees meer op:

Regels van Gemeente Leudal

Als u een gevangenisstraf van maximaal zes maanden opgelegd heeft gekregen, kunt u bijzondere bijstand krijgen voor de vaste lasten van uw woning. De gemeente moet dan wel vaststellen dat u niet had kunnen reserveren voor de kosten.

Als u een gevangenisstraf van meer dan zes maanden opgelegd heeft gekregen, kan de gemeente in principe van uw verlangen dat u de huur van uw woning opzegt. Hier kan alleen van afgeweken worden als er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Laatst bijgewerkt op 15-06-2009

Regels van Gemeente Leudal

Alleenstaande in een inrichting

Als u als alleenstaande in een inrichting verblijft, kunt u maximaal 1 jaar bijzondere bijstand ontvangen voor uw vaste lasten. Dit kan alleen wanneer de duur van uw verblijf in de inrichting onbepaald is.

Gehuwden waarvan beide partners in een inrichting verblijven

Als u als gehuwden beiden in een inrichting verblijft, kunt u maximaal 1 jaar bijzondere bijstand ontvangen voor uw vaste lasten. Dit kan alleen wanneer de duur van uw verblijf in de inrichting onbepaald is.

Gehuwden met een van beide partners in een inrichting

Als een van beide gehuwden in een inrichting verblijft, verstrekt de gemeente geen bijzondere bijstand.

Laatst bijgewerkt op 25-06-2009

 

Lees ook